Hondensnacks

Mijn honden voer ik vers vlees, stukken duif, gans, eend, poten van zwemvogels, snijverlies van lam, hart en lever. Maar ook snijverlies van grofwild zoals ree, hert, zwijn, damhert, moefflon zijn voor de honden gezond.. Af en toe een hondensnack kan geen kwaad, maar als je in een dierenwinkel van die gedroogde hondensnacks wilt kopen tref je heel vaak varkensoren, runderoren of bullenpezen (stierenpenis) aan. Met varkensoren ben ik altijd voorzichtig. Misschien niet nodig met de nieuwste technieken, maar een diepgeworteld stemmetje zegt mij dat er altijd bepaalde ziektes achter kunnen blijven in de snacks. Het is een aanname, maar toch.

Vanmorgen las ik een goed artikel over gedroogde hondensnacks op internet gelezen. Ik maak ze liever zelf. Hiervoor maak ik geen gebruik van een voedseldroger, maar van mijn gasoven. Dit doe ik als volgt:

  • Ik snijd kleine reepjes vlees of stukjes bv eendenvleugel;
  • Leg dit op het rooster in het midden van de oven;
  • Zet de gasoventemperatuur op de laagste stand;
  • Zet de ovendeur op een kier zodat vocht uit de oven kan ontsnappen;
  • laat het geheel 6 tot 8 uur in de oven zodat de vleesreepjes door en door droog zijn.
  • Bewaar de vleesstukjes in een weckpot met op de bodem wat rijst (rijst neemt eventueel vocht op);
  • Zet de weckpot in een donkere kast weg.

Het is even wat werk, maar uw hond komt u vast bedanken voor uw inspanningen.

Advertenties

Over Jan Brand Zweetwerk

Al meer dan 28 jaar train ik honden en in het bijzonder voor het zweethondenwerk (het opsporen van aangereden of aangeschoten grofwild).
Dit bericht werd geplaatst in Jan Brand Zweetwerk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.