Tekentijd; het blijft vervelend

Tijdens de zweethondentrainingen merk je het weer, de cursisten constateerde het: het is weer tekentijd. Tijdens de trainingen zie je de teken letterlijk vanuit het gras omhoog kruipen op zoek naar warme plekjes bij de honden. En het vervelende is, zij kruipen niet alleen bij de honden omhoog, ook mensen zijn de klos. Zeker ook de laatste jaren wordt een forse groei van tekenbeten geconstateerd, evenals een toename van het aantal mensen dat ziek wordt als gevolg van een tekenbeet. Jaarlijks zitten tienduizenden mensen met een tekenbeet bij de huisarts. Vooral in de groene beroepen hebben medewerkers te maken met de teek. Hoewel een tekenbeet niet automatisch betekent dat men besmet wordt, de kans is zelfs erg klein, kunnen de gevolgen bij besmetting wel heel vervelend of op den duur dodelijk zijn. Snel verwijderen van de teek is daarom heel belangrijk.

Informatie over de ziekte van Lyme (Lymeborreliose) is verkrijgbaar bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) www.rivm.nl/infectieziekten

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Er wordt gedacht dat vooral muizen en vogels besmet kunnen zijn met de Borrelia-bacterie. Zij zijn het reservoir voor besmetting van de teken. Bij mensen kan een onbehandelde infectie met Borrelia soms ernstige gevolgen hebben: neurologische verschijnselen, aandoeningen aan het hart, huidafwijkingen en gewrichtsontstekingen. Gelukkig worden mensen lang niet altijd ziek, tot wel 82% van de mensen waar in het bloed aangetoond kon worden dat ze wel eens besmet zijn geraakt met de bacterie, had zelfs helemaal geen klachten. Eén van de problemen bij de ziekte van Lyme is om vast te stellen dat je de ziekte hebt. Het typische begin van het ziektebeeld, een rode kring op de huid, komt niet altijd voor en de beschikbare laboratoriumtesten zijn niet heel erg gevoelig, zodat deze niet bruikbaar zijn om de diagnose in een vroeg stadium te kunnen stellen. Het beste wat je kan doen om te voorkomen dat je van een teekoverdraagbare aandoening ziek wordt, is voorkomen dat je gebeten wordt door een teek. De beste remedie is het sprayen van de huid met producten met DEET,  het dragen van dichte hoge schoenen, lange mouwen en een lange broek (eventueel geïmpregneerd met tekendodend middel.  Het dragen hiervan is geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar maken de kans wel kleiner.

Over Jan Brand Zweetwerk

Al meer dan 28 jaar train ik honden en in het bijzonder voor het zweethondenwerk (het opsporen van aangereden of aangeschoten grofwild).
Dit bericht werd geplaatst in Jan Brand Zweetwerk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.