De honden hebben echt zin in het (zweet)werk

Honden hebben wel 40 keer zoveel cellen in de hersenen gereserveerd voor geur dan de mens. Natuurlijk dat de mens daarvoor honden inzet voor het speuren naar explosieven, drugs, gaslekken, zoeken naar truffels of het zoeken van aangereden of aangeschoten wild.

Een deel van de grotere gevoeligheid van de hondenneus is toe te schrijven aan de grotere omvang van het zintuigveld in de neusholte, dat gevoelig is voor de geurprikkels (area olfactoria). Bij de mens meet dit veld ongeveer 3 vierkante centimeter, bij de hond ongeveer 130 vierkante centimeter.

Zodra cursisten voor de eerste keer de bosweg naar de hondentrainingsplaats opdraaien zijn ze op een prettige manier enthousiast. ‘Misschien dat de baas met mij in dit bos gaat wandelen’. Maar als de eerste les voorbij is en de tweede keer de auto het bospad opdraait worden de meeste honden ronduit druk. ‘Want deze plek he, daar hebben we vorige keer…….’ Alle honden vinden het leuk om met de baas te werken. Met de baas, het is teamwerk. Zweethondenwerk is iets wat je met de hond samen doet. Als de hond het spoor even niet ruikt heeft de baas zelf mogelijk een aanwijzing op het spoor gezien en anders om. Je doet het samen.

Doordat op het einde van het spoor een beloning volgt die uitsluitend na de nazoek wordt verstrekt wordt het nazoeken voor de hond iets bijzonders. En voor een beloning wil een hond wel werken. De honden hebben er stuk voor stuk allemaal lol in. Dat is te zien nadat de baas de hond lovend beloont na het vinden van het stuk (het wild). De honden zijn dan ontzettend enthousiast.

Maar vergis u niet: doordat de hond veel meer en veel beter geuren waarneemt is dit voor de hond wel intensief. Gevolg: zodra de hond na een nazoek in de auto wordt gedaan valt de hond direct in slaap en zodra u een volgende keer weer op het bewuste bospad opdraait……..

Ja, de honden hebben echt plezier in het nazoeken!

Advertenties

Over Jan Brand Zweetwerk

Al meer dan 28 jaar train ik honden en in het bijzonder voor het zweethondenwerk (het opsporen van aangereden of aangeschoten grofwild).
Dit bericht werd geplaatst in Jan Brand Zweetwerk. Bookmark de permalink .