oefensporen maken

Tips om zelf oefensporen maken

De interesse voor het zweethondenwerk is gewekt en nu wilt u verder, dus maar eens goed zoeken op internet naar een hondentrainingschool of een persoon die trainingen wil verzorgen. Al snel blijkt dat er de mogelijkheden om te starten voor een training en een trainingslocatie niet zo dik gezaaid zijn. Bij de één kunt u met uw rashond niet terecht omdat de beste meneer of mevrouw die de training verzorgd één bepaald ras prefereert boven een ander. Bij een ander is er gewoonweg geen plaats. En toch wilt u verder. Maar wat te doen?

U zou zich aan kunnen sluiten bij een Wild Beheer Eenheid (WBE) en met het daar opererende nazoekteam(s) vragen of hij/zij u in de praktijk tijdens een aantal natuurnazoeken u wilt informeren over de werkwijze. Zoek ook informatie op het jachtforum op internet. Op dit forum kunt u ervaringen van jagers en van nazoekteams lezen en hier kunt u al uw vragen over zweetwerk stellen.

Als het bovenstaande niet lukt kunt u zelfstandig proberen uw hond te trainen. In dit geval begint u rustig.U neemt een oude panty en doet hier een flinke ‘kluit’ vuile pens in. Met deze panty gaat u naar een locatie die enigszins overeenkomt met de natuurlijke omgeving van grofwild. U maakt met uw hak van uw laars een soort afsprong en legt hier een minuscuul kleine hoeveelheid pens in. Daarna legt u de gevulde kant van de panty in dit ‘wondbed’ en sleept de panty met inhoud over de grond achter u aan. Maak de afstand zeker voor het eerst niet te groot. Hooguit 20 meter. Aan het eind van dit spoor legt u een klein hapje pens neer. Het moet een echt ‘BINGOSPOOR’ zijn. Met bingospoor bedoel ik: de hond moet succes hebben.

Zodra u het spoor gaat uitlopen krijgt de hond na inspectie van het wondbed  het borsttuig/halsband en de lange 10-meterlijn aan. Een kleine hond tilt u op en zet u pas bij het wondbed met zijn neus er minden in. Een grote hond laat u volgen naar het wondbed. Na maximaal een minuut snuiven in het wondbed geeft u uw hond het commando ‘ZOEK SPOOR’. De hond moet in een rustig tempo over het spoor gaan. Als de hond enigszins loopt te lummelen op het spoor moedigt u de hond aan met het commando “OP SPOOR’. Loopt de hond veel te snel, dan blijft u staan en geeft het commando ‘RUSTIG’ als de hond rustig is geeft u weer het commando ‘OP SPOOR’. Doordat u stilstaat, de lijn strak staat en de hond door wil zal hij zich rustiger gaan gedragen. Let wel: de zweetlijn is een werklijn geen corrigeerlijn. Corrigeer de hond nooit met de zweetlijn, het initiatief verdwijnt op die manier bij de hond.

U traint een spoor om de week en elke keer maakt u het spoor wat langer en gaat u met de panty achter u aan slingerender lopen. Vanaf de derde keer vervangt u de panty in een haas met zijn vel nog ‘aan’. Zo’n haas kunt u vragen aan een jager of bestellen bij uw poelier. In plaats van een panty sleept u een haas aan een touwtje achter u aan. Aan het einde van het spoor laat u geen hapje pens maar het haas achter. Als de hond bij het eindpunt, ook wel het stuk genoemd, aankomt beloont u de hond uitvoerig. De hond krijgt of een klopje op de borst of een kleine snack welke hij nooit ergens anders dan bij het eindpunt krijgt. Dit kan een stukje gekookt ei, een stukje leverworst of iets anders zijn, voor mijn part een likje kaviaar. Op die manier zal de hond werken voor u als plezierig ervaren, wetende dat bij succes die lekkere beloning of dat klopje op de borst volgt.

Nog mooier is, in plaats van de pens in een panty, dat u runderbloed gebruikt. Runderbloed kunt u verkrijgen bij een zelfslachtende ambachtelijke slager. Als u vraagt om b.v. 5 liter bloed wat niet mag stollen zal de slager er een klein beetje antistollingsmiddel aan toevoegen. U kunt dit bloed thuis zeven en in bijvoorbeeld omgespoelde afwasmiddelflessen overdoen en invriezen. Bij het maken van het spoor laat u het bloed met kleine tussenpozen uit de fles druppelen.

Indien u op het jachtforum een vraag voor een reeënvel uitzet zal praktisch altijd een grofwildjager dit vel ter beschikking stellen. Dit vel kunt u gebruiken om aan het eind van het spoor neer te leggen. Tevens kunt u in de wondbedden een paar haartjes neerleggen. Deze haartjes geven ook weer geur af. Naarmate de afstanden groter worden gaat u ook haken in uw spoor aanbrengen. Tijdens het maken van uw spoor maakt u ineens een haakse hoek naar rechts of naar links. Deze hoek markeert u weer door met uw hak een afzet te maken. In deze afzet, het wondbed, legt u weer een paar haartjes met wat druppels bloed. Zo maakt u in totaal drie wondbedden in het spoor.

De afstanden voert u van 30 meter op tot na een periode van zes maanden een maximum afstand van 500 meter.

De sporen die u legt loopt u de eerste drie a vier keer direct met uw hond uit. De vijfde keer loopt u het spoor pas uit als het spoor al een uur oud is. De zesde keer loopt u het spoor na drie uur pas uit, maar houdt u het spoor wat korter dan de vorige keren. Op deze manier ‘speelt’ u met tijd en afstand. Bedenk wel: werk altijd voor succes van de hond.

Zodra u het spoor over grote afstanden gaat leggen is het soms lastig het spoor voor de nazoek weer terug te vinden. Maak in het spoor verwijzingen voor u zelf. Dit kunt u doen door een varenblad in een tak van een boom te hangen of door een tak schuin tegen een boomstam te zetten. Of zet een dennentakje in een loofboom. Persoonlijk werk ik nooit met lint of punaises aan een boom om het spoor te  markeren.

Toch blijft het het beste het zweetwerk te leren van een ervaren persoon. Dus als u nergens terecht kunt is het bovenstaande een manier om de basis van het zweetwerk te leren.

Over Jan Brand Zweetwerk

Al meer dan 28 jaar train ik honden en in het bijzonder voor het zweethondenwerk (het opsporen van aangereden of aangeschoten grofwild).
Dit bericht werd geplaatst in Jan Brand Zweetwerk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.